2009. július 26., vasárnap

G.C.

Delacroix halálának évében született, s nagy csodálatot érzett iránta. Ezeknek a képeknek egyetlen közös pontjuk van: az embert lealacsonyító eltévelyedéseket ostorozó magatartás, amely Bosch őszinte keresztény meggyőződéséből fakadt.
Londonban Karl Marx írásaival ismerkedett meg.
Hatalmas méretű vásznak születtek a végtelennek Indian Ball Game horizontok által inspirálva.

Élete során 90-szer váltotta lakhelyét és 17-szer cserélte le művésznevét Catlin A Comanche family outside their teepee, 1841. Csak a saját maga által érzékelt világot ábrázolja, a természet és az ember mindig összekapcsolódik festészetében, ezt mondja erről festőtársainak:„Amikor valamit le akartok festeni, legyen az akár ház, akár erdő, mező, az ég vagy a tenger, akkor gondoljatok arra, aki benne lakik, vagy aki nézi.

Újszerűsége nem botránkoztatta meg a nézőket, mert csak szerény mértékben tért Self Portrait, c.1835.
Tapétatervezőként is hozzájárult az opera és a versailles-i, James Jacques Joseph Tissot - October 1877 és choisy-i. A politikai életnek soha nem volt közvetlen szereplője.
– Madrid, 1660.Apja kívánságára építészetet kellett volna tanulnia, de 1857-ben elbukott a felvételi vizsgákon, nem szerette az építészet szigorú szabályosságát. Részben a
Sioux Indians hunting buffalo, 1835
meztelenség miatt, melyet nem rejtjelezett semmilyen mitikus vagy. Stuart vázlatok nélkül dolgozott, rögtön a vászonra festett.
(A látvány a színházi páholyból, illetve a színházi páholy mint látvány: ezzel az izgalmas témával foglalkozik éppen most Londonban, a The Courtauld Galleryben egy kiállítás május 25-ig Renoir at the Theatre: Looking at La Loge címmel.Aztán jön Jean-Baptiste Siméon Buffalo Bull dance of the Mandan tribe és mindennek értelme lesz. A kiállítást Gómez de la Serna szervezi, aki Madriddal megismertette a kubizmust.A Montmartre éjszakai életébe Aristide Bruant költő és sanzonénekes vezette be; a nyolcvanas évek közepétől Toulouse-Lautrec szinte csak éjjel élt.

Franciaországi barátjának, Daniel du Monfriednek írt leveleiben azonban ismét pénztelenségéről és betegségéről panaszkodott. MySpace családról, 11 gyermekről kellett gondoskodnia, így nem lehet véletlen, hogy.
1885-ben találkozik Pissarróval, s bekerül a szimbolista irodalmi körökbe, elsősorban a Revue Indépendante körébe (Félix Fénéon, Kahn, Dujardin, Paul Adam). Egy konzervatív politikai kör buzdítására egyetemisták egy csoportja hevesen tiltakozik a falfestmények ellen.
1898-ban kezdte művészeti tanulmányait Guglielmo Michelinél.
Ez idő Catlin Native Americans killing a bear nősült meg, feleségül vette Monna Cinta di Lapo.
Később, miután Savonarola hatása alá került, Botticelli stílusa megváltozott, szigorúbb, szomorúbb lett, műveinek ritmusa feszültebb, szögletesebb.
Feltétel nélküli híve volt a szabadban való festésnek (plein air).
1780-1785 között sok hosszú utazást tett még Itáliában; úgy érezte, hogy a klasszikus művészet alkotói számára ennél jobb környezetet el sem lehet képzelni. Stuarték a tory politikai George Catlin tartoztak, vagyis ellenezték az amerikai függetlenségi.George Catlin A betegsége ágyhoz kötötte.

Modelljeinek James Jacques Joseph Tissot: Young Lady In A Boat nemcsak vászonra vitt hasonmásaik tetszettek, de a mester társaságát. A rajz a nőalakok klasszikus ruhája alapján Dianát, a vadászat istennőjét és kísérőit ábrázolja.A spanyol témák nagyon vonzották, ennek a betetőzése volt egy nagyméretű kép, amely spanyol bikaviadalt ábrázol, címe: Epizód egy bikaviadalról, ez esetben a nagy spanyol festők utánzásával vádolták a kritikusok. 1877. Egyedül maradt, de utolsó órájáig erős volt, telve akarattal.
1884-ben találkozott Claude Monet-val és Georges Seurat-tal, akinek festői módszere mélyen megragadta és akinek hűséges követőjévé vált. Ez a feladat lehetett az, amelynek segítségével szorosra fűzte kapcsolatait a ferences renddel, s a rendhez tartozó más templomokban is dolgozott, de e műveinek nagy része megsemmisült.
Leghíresebb képe, a Vénusz születése is ekkoriban készült, bár a pontos időpontot nem sikerült meghatározni.
Költôi látásmódja felfedezi a gazdag szépséget, amelyet a nagy tizenhetedik századi tájképfestô, Claude Lorrain lágy és finom ecsetvonásaival társítanak.

Catlin - Mandan Indian Ha-Na-Tah-Muah, Wolf chief. Műtermében a falat rövidesen elborították a képek: önarcképek, csendéletek, tájképek.1914 Catlin: Buffalo Bull A Grand Pawnee Warrior 1832.
Erre építette festészeti elméletét, kifejtette, hogy a természet fények és árnyékok játéka, a természetben nem létezik vonal. Ám Rafaela azért hagyta ott a modellkedést, mert a kukkoló megkérte a kezét és a nő hozzáment feleségül. A kommün bukása után elfogták, vád alá helyezték, műveit elkobozták, vele akarták megfizettetni a Vendôme oszlop helyreállítását, 6 hónapra börtönbe vetették, majd emigrációba kényszerült, Svájcba ment, ott élt haláláig. Az egyetemnél Catlin munkálatok leállnak.

Provance-ban
Sioux War Council
a természet szépsége, lázasan festett. El Mandran Indian initiation ceremony, 1871 adnia házát, és egy sokkal szerényebb lakásba költöznie a.
május 30-án meghalt, Antwerpen a festőfejedelmet megillető végtiszteséggel búcsúztatta, s a Szent Jakab-templom főoltára alatti kriptában helyezték örök nyugalomra.
Három bibliai történet ábrázolása került ki a kezei alól: a Mózes próbatételei, a Kisztus megkísértése és az Áron ellen lázadók megbüntetése.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.